fallback

ДСК е най-добрата банка за 2012, според Фондация „Банки Инвестиции Пари“

На второ място е UniCredit Bulbank.

24.05.2013 | 09:24

Банка ДСК е най-добрата банка за 2012, според класацията на Фондация „Банки Инвестиции Пари“. На второ място се нарежда UniCredit Bulbank, а на трето Piraeus Bank, съобщи в ефира на Bulgaria On Air  председателят  на Фондацията  Емил Попов.  Той поясни, че класацията е въз основна на официалните финансови отчети, предоставени от банките за годината. Оценката във всяка една от четирите водещи категории-  „Най-добра банка“, „Най-печеливша“, „Най-добре управлявана“ и „Най-бързо растяща“, се изготвя по между 12 и 5 критерия.

Банка ДСК е лидер и в категорията най- печеливша банка за миналата година. След нея се нарежда ProCredit Bank, а трета е UniCredit Bulbank. За 2011 първото място и в двете категории заемаше UniCredit Bulbank, припомни Попов.

В подреждането за най-добре управлявана банка на първите три места се нареждат- TBI,  UniCredit Bulbank и ДСК.

Първа в категорията най-бързо растяща банка е Корпоративно търговска банка. След нея идват Първа инвестиционна банка и TBI. “Интересното в случая е, че ако средният ръст на кредитирането в страната е 3%, при КТБ е 25%, което изпраща финансовата институция на челната позиция“, сподели Попов. Прокуристът на  Българската агенция за кредитен рейтинг Кирил Григоров уточни, че през последните години Банка ДСК и UniCredit традиционно държат първите места в класацията. Общото състояние на банковата система е добро, коментира председателят на Фондацията „Банки Инвестиции Пари“.

„В банките има достатъчно пари, които да удовлетворят предприемаческата активност. Друг е въпросът дали има подходящи условия за такава“, заяви Емил Попов. Той допълни, че от следващото правителство зависи дали ще подобри условията за бизнеса. Банките на свой ред се опитват да стимулират кредитирането на нови проекти като намаляват лихви по заеми и депозити, допълни Попов. Според него условията за бизнеса биха станали по-добри чрез разработване на гаранционни схеми към Българската банка за развитие.

fallback
fallback