Румен Радев: Минималната заплата ще се повиши, ако е браншово договорена

Орешарски едва ли ще предприеме стъпки, които да навредят на бюджета, коментира заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал

23.05.2013 | 21:00
Румен Радев: Минималната заплата ще се повиши, ако е браншово договорена

Кабинетът на Пламен Орешарски най-вероятно ще приеме един необлагаем минимум, след като от ДПС заявиха, че няма да отстъпят по въпроса за прогресивния данък, коментира за Bulgaria On Air заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Румен Радев. Неговата оценка е, че подобна мярка ще се приеме добре от обществото.
Друга добра идея е отпускането на 310 лева за първокласниците. „Това не е кой знае какъв разход за бюджета, но е добър анонс към хората“, заяви Радев.

Според него Пламен Орешарски няма да  вземе решения, които да навредят на  бюджета. Едно увеличение на минималната работна заплата например, би имало негативен ефект върху държавната хазна, категоричен е заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал. Най-ниското възнаграждение може да бъде повишено, ако бъде различно за различните браншове, категоричен е Радев.

Прогнозата на заместник-председателя на   Асоциацията на индустриалния капитал е, че кабинетът на Орешарски  ще оцелее повече от шест месеца, ако бъдат подбрани правилните хора, и ако се обърне специално внимание на коалиционния партньор ДПС и на контролираните от него министерства по време на Тройната коалиция- на земеделието, на околната средата и други. „Именно проблемите в тези ведомства, формираха едни антибългарски настроения, които осигуриха възхода на „Атака“, подчерта Румен Радев. Той допълни, че другото условие е в същия период да няма драматично свиване на пазарите, където традиционно присъстваме – Германия, Франция, Италия.