Христина Вучева: Няма смисъл от отмяна на плоския данък

Промените на данъчното законодателство трябва да се обсъждат при подготовката на бюджета за 2014, коментира бившият финансов министър.

22.05.2013 | 20:40
Христина Вучева: Няма смисъл от отмяна на плоския данък

Плоският данък не би трябвало да се променя, поне до края на годината, коментира за Bulgaria On Air бившият финансов министър Христина Вучева.

Според нея, ако този въпрос бъде повдиган, това трябва да се случи най-рано при дебатите за бюджет 2014. По думите й сама по себе си идеята за отмяна на ставката няма смисъл. Тя би била разумна, ако в България имаше необлагаем минимум, пропорционален данък или размерът на плоския данък беше 20%, обясни Вучева. „ Ние обаче имаме една от най-ниските ставки – 10%, и предложението за отмяна на данъка, не е много обосновано“, коментира бившият финансов министър. Тя допълни, че трябва да се мисли за всички хора, когато се правят подобни предложения, а не само за най-богатите.
Вучева подкрепи идеята за по-бързо връщане на ДДС на фирмите. Според нея шестмесечният срок за проверка на средствата е прекалено дълъг. „Данъчните трябва да се справят по-бързо“, смята бившият финансов министър.

Според нея намерението на Пламен Орешарски да не  търси нов заем до края на годината е много добро, особено с оглед на почти изчерпания лимит в бюджета за целта.  Тя обясни, че в момента дългът на страната е над 14 милиарда лева и едно увеличение би било прекалено рисковано и скъпо за страната ни.

Бившият финансов министър препоръча още отмяна  на единната платежна система на НАП, която беше въведена в началото на годината. Според Христина Вучева плащането на данъци и осигуровки трябва да бъде разделено отново, независимо от разходите, които ще бъдат направени.