Свръхпроизводство заплашвало енергийната система преди месеци (видео)

Служебният кабинет извадил резерви за над 230 милиона лева от енергийните дружества.

22.05.2013 | 17:23
Свръхпроизводство заплашвало енергийната система преди месеци (видео)

Проблемите в енергетиката са от десетилетия, заяви служебният премиер Марин Райков пред депутатите от 42-то Народно събрание. Той беше извикан за изслушване, посветено на проблемите в сектора.

Райков обясни, че служебният кабинет не е вършил нищо „зад гърба" на хората, но е заварил една система с тежки диспропорции, която е била пред срив заради свърхпроизводството. „България в момента има производство 12 хиляди мегавата, а цялото потребление, заедно с износа е около 5 хиляди“, коментира още той.

Служебният премиер посочи, че за двата месеца на управление на служебното правителство са били открити 235 милиона лева резерв в енергийните дружества, както и успешно е бил рефинансиран заемът на НЕК, изтеглен заради АЕЦ „Белене“. „Разбирате какъв резерв е имало заради неефективност“, допълни още Райков.

Законодателни промени са нужни за промяната на модела на ценообразуването в енергетиката и за стабилизирането на системата, категорични бяха от своя страна председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова и енергийният министър Асен Василев, които също бяха изслушани от новото Народно събрание.

Харитонова посочи, че ако е била спазена сегашната методика цената на тока трябвало да скочи с 40% от 1 април.
По думите на Василев служебният кабинет е заварил енергетиката в много тежко състояние и обеща, че „всичко, което сме видели от миналото, отива в прокуратурата“. Той предложи и при състоянието на системата в момента, някои от мощностите да произвеждат, само ако имат пазар извън страната.