През 2013 ще видим сделки по сливания на банки, според експерт

Излизането на големи международни компании от България ще движат пазара на сливания и придобивания, заяви Юлиан Гиков от "Райфайзен Инвестмънт България“.

21.05.2013 | 19:47
През 2013 ще видим сделки по сливания на банки, според експерт

Активността на пазара на сливания и придобивания през 2013 ще бъде поддържана от процеси на излизане на големи международни компании от българския пазар. Тенденцията не е свързана конкретно със страната, а с региона като цяло, коментира в ефира на Bulgaria On Air директорът на „Райфайзен Инвестмънт България“ Юлиан Гиков. Според него през годината ще има интерес за сливания и придобивания в  сектора на телекомуникациите, енергетиката, финансите, хранителната промишленост, химическия сектор, земеделието.

„През тази година предстои да видим и крупни сделки в областта на банковия сектор“, коментира Гиков. Той обясни, че подобни решения са били отлагани в миналото, заради невъзможност да се договори определена цена и да се направи конкретна оценка.

Според него една по-малка част от бизнеса е заела изчаквателна позиция заради политическата нестабилност в страната.  Той уточни, че това са предимно компании, които са в по-голяма степен свързани с обществени поръчки, държавната администрация и регулаторните органи.

„Изглежда държавната администрация не притежава тази зрялост да работи в  подобна ситуация“, коментира икономистът.

Политическата нестабилност и протестите в началото на годината се оказали решаващи за оттеглянето на компании, които да проучват находището  “Терес“ в Черно море за нефт и газ, сподели Гиков.

По думите му обаче, по-голямата част от инвеститорите са убедени, че политически нестабилната ситуация в страната е временна.

„Това което би изплашило инвеститорите е финансовата нестабилност“ коментира икономистът. 

Според бившия изпълнителен директор на Агенцията по приватизация Тодор Николов през следващите три до шест месеца няма да видим нови сделки на пазара на сливания и придобивания. В рамките на този период новият кабинет предстои да бъде сформиран и да започне работа, коментира Николов и допълни, че това ще се отрази негативно на стартиралите вече сделки. Той допълни, че по казуса с БДЖ „Товарни превози“, където процедурата по приватизация беше стартирана с цел намиране на финансиране, трябва да се вземат приоритетни решения. По думите на Николов следващите управляващи трябва да определят целите на приватизационния процес – дали е за осигуряване на средства, за смяна на управлението в компанията или друга. След това целите трябва да получат политическа подкрепа.

„Ако ще се търси подкрепа от „Атака“,  нещата стават сложни“, заяви Николов. Той уточни, че от националистическата партия трябва да дефинират какво разбират под национализация – дали процесите от преди 1991 г. или просто държавно участие. „Във втория случай става въпрос за сделка по обратно изкупуване и се съмнявам, че държавата ще има необходимия ресурс за подобни цели“, коментира бившият шеф на Агенцията по приватизация. Той уточни, че в повечето случаи до приватизация стигат дружества в лошо финансово състояние. „И тук идва въпросът: как може да се подобри управлението на държавните предприятия,“ допълни Николов. Той коментира и финансирането на бизнеса в страната. Според него използването на европейски средства и ресурсите на Българската банка за развитие са напълно реален и достъпен вариант за бизнеса.

Юлиан Гиков от  „Райфайзен Инвестмънт България“ уточни, че финансирането на бизнеса е проблем не само в България, но и в Европа като цяло. Той сподели, че банковата система у нас е достатъчно ликвидна, но липсват качествени проекти, които да получат заеми.