„Формула 1“ ще набира средства чрез продажба на акции в Сингапур

По всяка вероятност операторът на спортното събитие ще бъде оценен на 12 млрд. долара, смята анализатор от Bloomberg.

20.05.2013 | 17:06
„Формула 1“ ще набира средства чрез продажба на акции в Сингапур

До една година е много вероятно акции на „Форума 1“ да бъдат пуснати на фондовата борса в Сингапур, споделил запознат източник пред Guardian.

По информация на изданието, най-големият акционер в компанията фондът CVC Capital планира първично публично предлагане (IPO), което ще оцени компанията на 12 млрд. долара. Това е с 25% повече от миналогодишната оценка, отбелязват коментаторите от Bloomberg Television. 

Според финансовия анализатор Джон Доусън плановете на собствениците са да намалят дела си в най-големия автомобилен шампионат, а с получените средства да развият състезанието.

Преди година намеренията за акционерите за излизане на борсата бяха отложени заради финансовата криза.
Листаването на фондовия пазар може да бъде провалено заради разследването за подкуп срещу един от най-големите акционери и  съосновател на „Формула 1“ Бърни Екълстоун, коментира  Джон Доусън.  

Разследващите проверяват дали Екълстоун е подкупил банкера Герхард Грибковски от Bayern LB. Именно тази банка продаде мажоритарният дял от шампионата на CVC Capital PArtners през 2005 година.

Според обвинението най-големият акционер е предложил рушвет от 44 милиона долара, за да остане на поста изпълнителен директор след сключването на сделката.

Герхард Грибковски вече беше арестуван в Германия и бе осъден на осем и половина години затвор.