Засилва се активността за предсрочно погасяване на задължения (видео)

През април се отчита ръст на сделките с имоти с по-висок процент на външно финансиране.

20.05.2013 | 15:51
Засилва се активността за предсрочно погасяване на задължения (видео)

Наблюдава се тенденция за предсрочно погасяване на задълженията, отчитат от консултантската компания КредитЦентър и Creditpoint.bg.

През април повече кредитополучатели са потърсили възможност за намаляване на задълженията със спестени средства, бонуси или рефинансиране на заеми.

„Част от клиентите усещат тежестта на задълженията си, а същевременно изпитват и несигурност за приходите си в краткосрочен план. За разлика от 2008-ма година, когато настъпването на кризата беше изненада, сега действията на потребителите са изключително премерени и обосновани като имат за цел да им осигуряват спокойствие и сигурност“, коментира изпълнителният директор на КредитЦентър Тихомир Тошев.

Уличните протести през февруари и изпълнената с компромати и заплахи предизборна кампания доведоха до повече предпазливост и пресметливост у хората, посочват още експертите. От друга страна банките продължиха да намаляват лихви по кредитите и така дадоха възможност част от старите кредити да се рефинансират при по-добри условия и месечните вноски да намалеят с около 15%.

„Очакванията ми са след като настъпи успокоение на политическия фронт, потребителите да пристъпят по-активно към покупки и теглене на нови кредити. При новите позитивни показатели, това означава, че във втората половина на годината ще станем свидетели и на ръст в средния размер на кредита", прогнозира Тошев.

Сценарий, при който политическата нестабилност се задържи, може да доведе до влошаване на кредитната активност, прогнозира той.

Търсещите кредит за първи дом, които са основният таргет на пазара през последните три години, продължват да са движещата сила при жилищното кредитиране. Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през април отбелязва лек ръст до 32 023 евро, като българската валута става все по-предпочитана при ипотечното кредитиране – 55% от изтеглените през април заеми са в лева.

На пазара на ипотечно кредитиране кредитополучателите на възраст от 26 до 35 години остават най-активни и съставляват над 50 на сто от потребителите. През април обаче се наблюдава и активизиране на кредитополучателите над 45 години, както и се отчита ръст на сделките с имоти с по-висок процент на външно финансиране.