Износът на електроенергия трябва се отвори

България трябва да излезе на борсата в Турция и да увеличи експорта на ток, смята председателят на Българския енергиен форум.

20.05.2013 | 10:09
Износът на електроенергия трябва се отвори

„Износът на електроенергия трябва се отвори, а цената за пренос да бъде намалена. В нея има много компоненти, които могат да бъдат ревизирани и това можеше да стане още преди няколко месеца“, коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

Според него не е реалистично да се очаква, че цената на тока може да се понижи, тъй като подобно развитие не би било благоприятно за системата.

По думите му обаче страната ни е била твърде дълго капсулирана в проект като „Белене“, вместо да насочи усилията си към увеличаване на износа на електроенергия и излизане на борсата в Турция, която е част от общата енергийна система на общността.

Експертът даде за пример Румъния, където цената на тока е по-висока, отколкото у нас, но пазарът е значително по-голям.

Хиновски призова да бъдат въведени две тарифи за електроенергията – цена за ниско потребление, която да стимулира хората да пестят, и цена за високо потребление. „Освен това считаме, че е добре да се направи разпределение на зоните, в които има чести спирания на захранването и не се поддържа необходимото напрежение. Европейския съюз позволява за такива случаи да има отделна тарифа, по-ниска от стандартната“, обясни още председателят на Българския енергиен форум.