Любомир Дацов: Ако работим наопаки на ГЕРБ, икономиката ще потръгне

Четири милиарда лева чужди инвестиции са необходими в България за успех.

18.05.2013 | 14:00
Любомир Дацов: Ако работим наопаки на ГЕРБ, икономиката ще потръгне

Ако следващото правителство работи наопаки на предишното, икономиката ще отчете растеж, заяви Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите при НДСВ и БСП, в ефира на Bulgaria ON AIR. Той подкрепи тезата си с това, че за четири години кабинета „Борисов“ бил привлякъл инвестиции колкото са били за една година при управлението на Тройната коалиция.

 Нестабилната политическа обстановка в страната в момента обаче няма отношение с тях, защото решенията за инвестиции са взети преди да настъпи сегашното положение, категоричен е Дацов.

 Не е логично настоящите инвестиции да се сравняват минали периоди, като с изтеклата година, защото разлика между 200 и 400 милиона е незначителна, обясни бившият финансов зам. - министър. По думите му всичко, което е под три-четири милиарда не влияе икономически в България и затова следващия кабинет ще трябва да работи за нови инвестиции в страната за около четири милиарда лева в рамките на година.

 За 12 месеца чуждите инвестиции в страната са намалели три пъти, но българските зад граница са отчели ръст. Това е хубаво, защото никой не е забогатял от инвестиции в собствената си страна, а извън нея, смята Любомир Дацов.