Работните места за хората без образование ще стават все по-малко

До есента едва ли ще има ръст на инвестициите, коментира бившият социален министър Иван Нейков.

16.05.2013 | 20:02
Работните места за хората без образование ще стават все по-малко

Работните места за хората с нисък образователен ценз ще стават все по-малко, това е единствената посока на развитие. Ако преди 20 години се е учело нещо, което е гарантирало реализация, това не означава, че сега същата специалност ще ни донесе солиден доход“, коментира в предаването INVESTBOOK на телевизия Bulgaria ON AIR Пламен Вушев, управител на Jobs.bg.

Според него степента на образование е ключова за икономиката. Безработицата нараства не само в България и това няма да се промени скоро, поясни експертът. По думите му развитието на технологиите оптимизира много дейности във фирмите и води до намаление на служителите.

„Например, банковият сектор в момента е най-големият работодател, но електронните разплащания стават все по-масови. Единственото важно нещо, е в кой сектор има или няма търсене на кадри. Не бива да ставаме жертви на образованието си“, каза още Вушев.

Според него напоследък доста се увеличава търсенето на служители в българските експортно ориентирани фирми, които работят предимно в сектора на услугите, а IT компаниите дори изпитват недостиг на квалифициран персонал.

Бившият министър на социалната политика Иван Нейков обясни, че в момента правителството има само един инструмент за създаване на нови работни места. „Става дума за субсидираната заетост. Това обаче е улица без изход, защото истинските работни места се създават от реалния бизнес“, посочи икономистът.

Според него е необходима национална система за квалификация на хората, защото всеки ден страната губи покупателна способност. „Губим капацитет, а работната сила става все по-малко квалифицирана. Изпълнителната власт разполага с инструменти, които да променят това. Например, всеки който получава социални помощи за определен период, да бъде задължен да повишава квалификацията си."

"Бюджетът може да си позволи да финансира различни курсове и обучения, защото това е много по-изгодно за хазната, отколкото да се дават милиони левове за социални помощи“, изтъкна Нейков. Той допълни, че до есента едва ли ще има ръст на инвестициите в страната и в този смисъл безработицата вероятно ще се увеличи още.