Кабинетът да разработи изцяло нова икономическа програма, препоръча Григорий Вазов

Следващите управляващи трябва да вземат решение за увеличаване на дефицита, смята ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси.

16.05.2013 | 11:13
Кабинетът да разработи изцяло нова икономическа програма, препоръча Григорий Вазов

„Икономическата програма на следващото правителство, било то на ГЕРБ или на БСП, трябва да е коренно различна от предизборните им платформи“, заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR  доцeнт Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси. По думите му икономическите предложения на партиите са били разработени с една цел – победа на изборите.

„Пламен Орешарски е много добро предложение за следващ министър-председател. Проблемът ще е, ако се стигне до изпълнение на политическите платформи,“ коментира Вазов. Той обясни, че при прилагане на програмата на „Коалиция за България“ ще се стигне до сериозно увеличаване на разходите, а в „период на криза е добре парите да отиват в друга посока като разработване на нови продукти, например“.

Независимо дали ГЕРБ или БСП успеят да формират кабинет, трябва да се вземе решение за увеличаване на дефицита, препоръча експертът. Според него парите следва да бъдат инвестирани през банковата система, а лихвеният процент да бъде покрит от този дефицит.

„Банковите експерти могат да преценят коя идея е работеща и кой да получи освободените средства. Държавната администрация по-скоро ще присвои ресурс, отколкото да го усвои,“ смята  Григорий Вазов. Според него няма смисъл да се освобождават 1 милиард лева. Може да се започне с 500 или 100 милиона лева, за да се види как върви усвояването на парите.

„Резултатите ще бъдат видими след най-малко две години“, допълни още ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси. Той коментира и състоянието на застрахователния сектор. „Пазарът има още много големи възможности за развитие, особено в животозастраховането. Тенденцията е за ръст над 2-3 процента,“ прогнозира доцент Григорий Вазов.