Българската икономика спешно се нуждае от ликвидност

Необходима е сериозна намеса на ЕЦБ за кредитирането на малките и средни фирми, твърди Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

15.05.2013 | 20:20
Българската икономика спешно се нуждае от ликвидност

Наложително е бъдещият кабинет да не влиза в политика на реваншизъм, а де се работи по мерките, които не успя да предприеме предишното правителство. Изключително важно е да бъде налята ликвидност в българската икономика. В момента банките разполагат с огромен ресурс, до който бизнесът не може да достигне“, каза в предаването INVESTBOOK на телевизия Bulgaria ON AIR Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на финансова група “Капман”.

Според него основна задача на бъдещия кабинет е да направи така, че кредитните институции да имат интерес да подпомагат икономиката. „Трябва да признаем, че в момента само банките се чувстват комфортно“, поясни Ялъмов.

Той допълни още, че европейските стимули не могат да бъдат основен двигател на растежа. „Това беше грешка на предишния кабинет, защото в момента бизнесът има огромни задължения, които не може да обслужва“, посочи финансистът.

Според Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията е необходима сериозна намеса на Европейската централна банка в кредитирането на малките и средни фирми. „Това, което държавата може да направи, е да ускори възстановяването на ДДС и да тормози компаниите по-малко с ненужни и дълги проверки“, смята Стефанов.

По думите му икономическият растеж е нищожен, но в Европа положението е сходно и не можем да очакваме чудеса. България успя да излезе от рецесията през 2010 г., но в момента е в стагнация. Безработица от 14% е ясен сигнал, че социалното напрежение ще продължи да нараства и има много малко време да бъдат предприети конкретни действия, които да подобрят обстановката, обясни експертът.

Според него най-лошият сценарий е да бъде съставено експертно правителство без ясна политическа подкрепа. „Вече сме гледали много пъти подобно стечение на обстоятелствата и очевидно този модел не работи. Много по-добре би било да отидем да гласуваме отново, отколкото да бъде съставен кабинет с плаващо мнозинство, което не би могло да поеме адекватно отговорността за действията си“, каза още Руслан Стефанов.

Целият разговор вижте във видеото.