Съмнително е дали потреблението ще доведе до ръст в икономиката, каза Васил Велев

За да се създаде експертно правителство трябва да се увеличи министерската заплата.

15.05.2013 | 12:02
Съмнително е дали потреблението ще доведе до ръст в икономиката, каза Васил Велев

При увеличено потребление в България е съмнително, че ще има ръст на икономиката, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в Сутрешния блок на Bulgaria On Air. По думите му 85% от продуктите на трапезата ни са от чужбина и затова не е сигурно, че ако се увеличат парите в домакинствата ще се раздвижи икономиката ни. Повод за коментара му стана изказването на Стефан Софиянски, че „Трябва да допуснем един по-висок инфлационен темп и увеличаване на доходите“.

Икономическото състояние в страната може да се подобри с насърчаване на инвестициите и износа, категоричен е Велев.Общо всички инвестиции обаче са в стагнация, добави той. За последните пет години чуждестранните са намалели пет пъти, но тогава са били съсредоточени в недвижимо имущество. Инвестициите на българските компании не са достатъчни също. Свръх ликвидността в банковия сектор и натрупването на депозити не е от забогатяване на нацията, а от прекратяване на бизнеса и слагане на парите на депозит, обясни председателят на АИКБ.

Проблемите в страната трябва да започнат да се решават бързо и политиците да действат като държавници, призова Велев. Според него трябва да се състави едно широко подкрепено правителство на експертна основа. Проблемът, който пречи за това обаче е ниското заплащане: „ Може и да е дребнаво, но и заплатата трябва да е като за експерти, защото когато един министър получава две-три хиляди лева ние се чудим защо той е застанал на този пост. За подобно заплащане много трудно може да се намери добър мениджър от средно предприятие, да не говорим за голямо“.

Усилията на държавата трябва да се насочат към партньорския договор с ЕС за следващия програмен период от 2014 до 2020 за субсидиране на реформите в страната. В него ще бъдат описани оперативните и земеделските програми, които ще получат 15 милиарда евро. По думите на Велев дебатите трябва да стигнат по-бързо на обществено ниво, защото на експертно има противоречия.