Красен Станчев: От БСП нарочно представят апокалиптични сценарии

Ако червените и ДПС се коалират, много е вероятно да бъде съставено правителство, което те ще нарекат „програмно”, твърди икономистът от ИПИ.

14.05.2013 | 20:23
Красен Станчев: От БСП нарочно представят апокалиптични сценарии

Пламен Орешарски се опитва да умишлено да представи една апокалиптична картина, защото най-вероятно ще стане премиер. Това е целенасочен ход, който му дава възможност след известно време да се представи като „спасител“ на икономиката на страната, каза Красен Станчев от Института за пазарна икономика (ИПИ) в предаването "Денят ON AIR" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Икономистът обясни, че данните за държавния бюджет са добри и не може да се говори, че се задава „апокалипсис“, както твърди бившият финансов министър от правителството на тройната коалиция.

„Действително растежът е понижен, но това е в рамките на допустимото. Не бива да пропускаме и действията, които предприе служеният кабинет в тази насока и ревизирането на някои числа в разчетите за следващите седем години“, обясни още Красен Станчев.

Икономистът е категоричен, че ако БСП и ДПС се договорят, е много вероятно да бъде съставено коалиционно правителство, което те ще нарекат „програмно”.

Този вариант обаче няма да има обща подкрепа в парламента, каквато имаше за кабинета на Димитър Попов, поясни Станчев.

Повод за притеснение според икономиста е възможността БСП да изпълнят предизборните си обещания. Популизмът може да вземе връх и да се стигне до крайни действия като промяна на преките данъци или възкресяване на проекти като АЕЦ „Белене”. „Червените целенасочено се стремят да дестабилизират политическата обстановка в страната“, обясни Красен Станчев.