Стефан Софиянски: Служебният кабинет да провери усвояването на европарите

Чрез увеличаване на дефицита общините могат да получат финансиране веднага, коментира бившият кмет на София.

15.05.2013 | 08:48
Стефан Софиянски: Служебният кабинет да провери усвояването на европарите

Служебният кабинет трябваше да започне с решаването на енергийния проблем като даде обяснение съвместно с енергийните дружества дали е имало злоупотреби, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Стефан Софиянски, бивш служебен премиер и кмет на София. По думите му второто нещо, което е трябвало да се направи и следва да свърши следващия кабинет, е анализ на  усвояването на евросредствата. 

„Има дребни наредби, които трябва да се променят, а Служебното правителство нямаше воля да го направи,” коментира Софиянски. – „Необходима е още промяна на философията при усвояването, която да се изразява в разширяване на периметъра на бенефициентите, до които стигат тези пари. В момента те отиват към метрото и магистралите. Трябва да се ускори оценяването на проектите, да се даде самочувствие на администрацията, защото хората, които работят там не са лоши”. Това може да се случи за два-три месеца, категоричен е бившият служебен премиер.

Общините също трябва да получат финансиране веднага, за да могат да започнат да си  усвояват пари от еврофондовете. Според Софиняски това може да се случи като се увеличи дефицитът и се потърси кредит: „Това е като едно семейство, което взима кредит. Ако се използва правилно заемът, парите ще се върнат”.

Земеделието и по специално зеленчукопроизводството и животновъдството  също е добре да бъдат стимулирани.
„Трябва да допуснем един по-висок инфлационен темп и увеличаване на доходите,” коментира още Стефан Софиянски. По думите му това е логична тенденция с оглед на няколкогодишното замразяване на доходите и либерализация на цените, от друга страна.

Според бившия служебен премиер дефицитът следва да е в рамките на 3%, а в определени периоди и малко повече. Софиянски смята, че най-логичният вариант за управлението на страната е съставянето на експертен кабинет, в който да влязат представители на академичните среди. Ако има предсрочни избори, е добре да бъдат проведени през следващата година, когато ще се състои и вотът за европейски депутати, допълни  още той.