БДЖ купува нови влакове за 600 милиона лева през 2014 (видео)

С 1.5 милиарда лева ще бъдат строени жп линии, заяви пред Bulgaria ON AIR бившият транспортен министър Ивайло Московски.

10.05.2013 | 12:11
БДЖ купува нови влакове за 600 милиона лева през 2014 (видео)

600 милиона лева за купуване нови влакове са осигурени за 1 януари 2014. С други 1.5 милиарда лева ще бъдат строени нови железопътни линии, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият транспортен министър Ивайло Московски. Той отново заяви, че приватизацията на БДЖ „Товарни превози“ е жизнено важна за железницата, за да бъде отпуснат нов заем за компанията. Реално дружеството е във фалит, а усилията са насочени към неговото спасяване. Препоръките на Световната банка и на други експерти са за развитие на компанията „Пътнически превози“, която остава държавна собственост, коментира Московски. Той заяви, че икономическата програма на ГЕРБ е базирана на реални и прагматични изчисления.  

Енергийната ефективност и електронното управление са сред приоритетите на бившите управляващи.

„Имаме национална стратегия за енергийна ефективност, която да стартира при първоначална 100-процентна инвестиция от държавата,“ коментира Московски. Той уточни, че за целта ще бъдат ползвани пари от еврофондовете в размер от 2 милиарда евро.  Гражданите, които се включат в програмата, ще плащат усреднени сметки за електричество в следващите две години. Чрез икономиите след санирането, които се очаква да бъдат в рамките на 30 до 50%, ще бъдат изплатени и държавните разходи по проекта, обясни бившият министър. Той допълни, че ГЕРБ ще продължи политиката на служебния кабинет по отношение на електронното правителство. По неговите думи до две години е напълно възможно да бъде завършена централизацията на електронните услуги.