Костов: Плоският данък трябва да се прилага с необлагаем минимум (видео)

Необходима е реформа при осигурителните прагове, каза в студиото на Денят ON AIR лидерът на ДСБ.

10.05.2013 | 08:26
Костов: Плоският данък трябва да се прилага с необлагаем минимум (видео)

Плоският данък трябва да се прилага с необлагаем минимум, коментира в предаването Денят ON AIR председателят на Демократи за силна България Иван Костов.

“Трябва да има необлагаем минимум и финансови облекчения, които са специално насочени към слоевете от населението, които са в най-тежко положение”, посочи лидерът на тъмносините.

Според него само в Грузия се прилага плосък данък без необлагаем минимум, но това не е пример, който трябва да се следва.

Костов посочи още, че има много стъпки, които следващото правителство трябва да предприеме, за да осигури растеж на българската икономика и трайно излизане от кризата.

Лидерът на ДСБ подчерта, че е необходима реформа при осигурителните прагове и въвеждането на регионален принцип при тяхното определяне, в зависимост от упражняваните дейност и професия.

Според Иван Костов таблицата с минималните осигурителни прагове трябва да бъде ревизирана в посока надолу.

Политикът каза още, че е необходимо данъкът за едноличните търговци да бъде намален до 10 на сто от сегашните 15 на сто, както и да се разшири полето на прилагане на патентния данък.

Държавните служители сами да плащат осигуровките си също е друга непопулярна  реформа, на която залагат от ДСБ.

Лидерът на партията изчисли, че тези реформи биха стрували на бюджета  около 350 млн. лв., които лесно биха могли да бъдат спестени от много пера, тъй като по оценки на икономисти 2 млрд. лева от бюджета се разпределят неефективно.