Ескалират ли валутните конфликти (видео)

Южна Корея предупреди, че обмисля нови мерки, с които да ограничи поскъпването на вона.

09.05.2013 | 09:07
Ескалират ли валутните конфликти (видео)

Това е днешното издание на Global Outlook, а на фокус са валутите. И по-точно валутната война, която водят Централните банки в Азия. Нова Зеландия също превърна думите в дела, предприемайки мащабна интервенция на валутните пазари. Институцията продаде новозеландски долари, в резултат на което "кивито" отчете значителен спад. Управителят на банката Греъм Уилър призна, че наистина е имало такава намеса. Нещо повече - той даде да се разбере, че институцията може да прибегне до подобни действия и в бъдеще. Финансистът Шон Калоу заяви пред Bloomberg, че новозеландският долар е бил акцентът на месеца и че Уилър би искал пазарите да намерят друг акцент.

“Кивито” всъщност поскъпна с 4% преди вчерашната интервенция. Според Греъм Уилър валутата на страната е силно надценена и курсът и трябва да се понижи, за да бъде подкрепен износа. Експортът заема дял от 30% в новозеландската икономика. С тези свои действия Нова Зеландия се присъединява към други държави от азиатско-тихоокеанския регион, които вече вървят по този път.

Някои наблюдатели са на мнение, че с отслабването на своята валута Нова Зеландия се включва в т. нар. "валутна война". Японската централна банка, Федералният резерв и Bank of England са сред институциите, които инжектираха много пари в световната финансова система.

Южна Корея също предупреди, че обмисля нови мерки, с които да ограничи поскъпването на вона. Това означава, че може да бъде въведен по-строг финансов контрол и ограничения при кредитирането. Нека не забравяме и Австралия - съседите на Нова Зеландия. Тази седмица централната банка на страната понижи основната лихва до рекордно ниско ниво – 2.75 на сто. Управителят на институцията Глен Стивън определи рекордното поскъпване на австралийския долар като "необичайно". То се отрази силно негативно на пазара на труда, на промишлеността и понижи печалбите на бизнеса.

Пазарните участници прогнозират, че Стивънс вероятно ще запази лихвата без промяна следващия месец преди да я понижи поне още веднъж през третото тримесечие на годината. Това поне показват проучванията на Bloomberg.

Това ни връща към Нова Зеландия, с която започнахме. Според международния валутен фонд "кивито" е надценено с поне 15%, но експертите на институцията не вярват, че интервенциите ще помогнат за понижаването на валутния курс. Това е една от причините, поради която финансовият министър Бил Инглиш заяви през февруари, че страната му няма да се включи във валутните войни.