Над 3 млн. българи нямат банкова сметка (видео)

ЕК ще предложи нови правила, които улесняват откриването и преместването банкови сметки.

08.05.2013 | 09:07
Над 3 млн. българи нямат банкова сметка (видео)

Половината от населението на България и Румъния няма нито една банкова сметка. Това показва изследване на Европейската комисия.

Общо 58 милиона граждани в Европа нямат никакви банкови сметки, включително половината от населението на двете най-нови членки на ЕС.

След проучването ЕК ще предложи нови правила, които улесняват потребителите да откриват и преместват банкови сметки и да виждат банковите такси, които трябва да заплащат.

Предложението може да се превърне в директива на ЕС до три години. То ще бъде публикувано утре и изисква също банките да поемат част от административното бреме, когато клиентите преместват сметки, като например трансфера на директни дебити.

Официални представители на ЕК, запознати с предложението, заявиха, че то ще задължи банките да разкриват таксите си по стандартизиран начин, улесняващ клиентите да правят сравнения. Комисията иска поне една банка във всяка държава да предлага базово счетоводство, позволяващо на хората извън банковата система да депозират пари в брой и да плащат сметки.

Европейската комисия ще предложи също да се даде на гражданите законово право да откриват сметка на фона на нарастващото безпокойство, че усилията да се насочат банките към по-добра саморегулация не дават резултат. Изследвания на представители на Комисията показали, че банките не предлагат достатъчна информация за преместването на сметки и че потребителите не знаят какви такси са платили за банкови услуги.

Комисията се надява да въведе стандартен наръчник за таксите за хората, откриващи сметка, както и годишно резюме на таксите. Въз основа на новите правила потребителите, които искат да преместят сметка, ще трябва само да информират новата банка, която след това ще бъде задължена да уведоми доставчиците на газ, електричество и други услуги да променят плащанията по банков път.

Предложението ще бъде представено на държавите членки на ЕС за одобрение или възможни промени, преди да бъде обсъдено.