Данните от проверката на енергийните дружества-ясни след 15 май (видео)

„Големият шлем на България“ е енергийната ефективност, енергийната диверсификация и енергийната либерализация, според президента Росен Плевнелиев.

07.05.2013 | 17:49
Данните от проверката на енергийните дружества-ясни след 15 май (видео)

Резултатите от проверките на електроразпределителните дружества и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще станат ясни след 15 май, обяви министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев. Данните ще покажат дали е допусната грешка при определянето на цената на тока. Президентът Росен Плевнелиев коментира, че електроразпределителните дружества формират едва 9% от крайната цена. Според държавния глава най-евтината енергия е икономисаната енергия. Плевнелиев определи като "големия шлем на България" енергийната ефективност, енергийната диверсификация и енергийната либерализация. Според него оплакванията на производителите на зелена енергия за ограничаването на мощностите им са неоснователни и те трябва да отстъпят в преговорите за промяна на енергийната стратегия в България. Президентът настоя представителите на мините, на заводските централи и на ядрената енергетиката да седнат на масата за преговори.

По думите на Плевнелиев закъснялата с години либерализация в сектора ще стане в рамките на три месеца. Президентът коментира още, че в последните седмици в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма се водят усилени преговори, в резултат на което договорите с електроразпределителните дружества са станали публични, ДКЕВР е написала нужната наредба, а Електроенергийният системен оператор е на финалната права да бъде отделен от НЕК. Най-доброто решение на проблема с цената на тока обаче е енергийната ефективност, коментира държавният глава. Плевнелиев обясни, че с около 330 милиона лева от Международния фонд „Козлодуй” ще бъдат изцяло санирани 380 обществени сгради и ще бъдат спестени 680 мегавата мощности електроенергия.

Според държавния глава, каквито и компромати да залеят последните дни на предизборната кампания, това няма да промени важния за хората дневен ред. Плевнелиев призова за гражданска активност на изборите и апелира да се гласува.