България е на челно място по дял на сивата икономика в Европа

За десета поредна година скритата икономика в Европа намалява.

07.05.2013 | 15:13
България е на челно място по дял на сивата икономика в Европа

България е на челно място по дял на сивата икономика сред останалите европейски страни, сочи доклад на Visa Европа. За тази година се очаква да достигне 12.9 милиарда евро или 31.2% от БВП на страната, с което се наблюдава спад от 2011, когато е достигнала 33% от БВП.

Общият дял на сивата икономика от всички 31 държави в Европа е на стойност 2.1 трилиона евро, което се равнява на 18.5% от БВП на континента, а сивият сектор намалява за десета поредна година (за 2011 – 19.5%).

Най-ниски стойности на скрита икономика показват Холандия, Великобритания, Швейцария и Австрия (между 8% и 10%), а най-високи, освен страната ни, Хърватия, Литва и Естония.

Основните причини за сивата икономика са недекларираните плащания в брой за работни заплати и непълната отчетност на приходи от страна на бизнеса. Недекларираният труд е в основата на две трети от сивата икономика на Стария континент, а останалата част е резултат от непълната отчетност от страна на бизнеса.

Една от мерките, които биха спомогнали за намаляване на порочната практика е популяризирането на електронните плащания – тяхното увеличение средно с 10% в продължение на пет последователни години би довело до спад 5 %.