Инвеститори уволниха петролен бос

Рей Ирани напуска Occidental Petroleum Corp. след три десетилетия начело на една от най-големите енергийни компании в САЩ.

04.05.2013 | 09:46
Инвеститори уволниха петролен бос

Един от най-виско платените корпоративни мениджъри в САЩ загуби работата си в края на седмицата. Рей Ирани стана поредната жертва на недоволството на инвеститорите, пише The Wall Street Journal. Мнозинството от инвеститорите- 76%, гласуваха Ирани да бъде остранен от Occidental Petroleum Corp. на годишната среща в базираната в Лос Анджелис енергийна компания.  Преди две години 78-годишният Ирани бе принуден да се оттегли от поста изпълнителен директор, тъй като инвеститорите възнегодуваха срещу високата му заплата. Рей Ирани дълго време бе в класациите на най-скъпо платените изпълнителни директори в САЩ. Възнаграждението му от Occidental за период 1994-2012 възлиза на над 1.1 милиарда долара, сочат изчисленията на  The Wall Street Journal.

Недоволството на акционерите сега е било провокирано от опита му да отстрани от поста настоящия изпълнителен директор.

Рей Ирани се присъединява към  Occidental през 1983 като председател и главен изпълнителен директор на собствен химически бизнес. През 1990 наследява контрола върху цялата компания от основателя и филантроп Арманд Хамър.

Промените в Occidental са поредният знак на увеличаващия се натиск от страна на акционерите върху компаниите. Според анализаторите целта им е не само да разтърсят ръководството, но също и да окажат влияние върху евентуално повишаване на цените на корпоративните книжа.

Под натиска на акционерите през последния месец напусна председателят на борда на директорите на Hewlett-Packard Co. Рей Лейн. Едва 40% от акционерите гласуваха за преизбирането му за нов мандат на годишната среща на управителния борд. Лейн все пак остана в ръководството на технологичната компания.

Основателят и главен изпълнителен директор на енергийната компания  Chesapeake Energy Обри МакКлендън също бе принуден да се оттегли в началото на април след като акционерите поеха контрол над затруднената финансово компания.