ЕЦБ понижи основната си лихва до исторически минимум

Президентът на банката Марио Драги обясни решението с продължителната слаба икономическа активност.

02.05.2013 | 17:28
ЕЦБ понижи основната си лихва до исторически минимум

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основната си лихва до исторически ниското равнище от 0.5 на сто, предаде ДПА.

На фона на задълбочаващите се опасения за икономическите перспективи в еврозоната и резкия спад на инфлацията днес финансовата институция свали лихвата по рефинансирането с 0.25 пункта. Решението беше взето на изнесено заседание на 23-членния управителен съвет на банката в Братислава.

Днешното решение за намаляване на основната лихва е четвърто поред от встъпването в длъжност на президента Марио Драги през ноември 2011, припомня Reuters.

„Продължителната слаба икономическа активност и отслабването на инфлационния натиск са в основата на решението на ЕЦБ да понижи лихвите си,” заяви Марио Драги на последвалата пресконференция.

През миналия месец показателите за доверието се сринаха, засилвайки опасенията от отлагане на възстановяването на икономиката в еврозоната. „Слабото икономическо доверие продължи през пролетта тази година,” посочи президентът на ЕЦБ. „Очакванията за инфлацията в еврозоната продължават твърдо да сочат низходяща тенденция, позицията ни по валутната политика ще остане гъвкава,” увери той.

Марио Драги заяви още, че ЕЦБ е „готова да действа”, ако икономиката в еврозоната продължи да се влошава. Той обаче очаква понижаването на лихвите да помогне на страните от валутния съюз постепенно да се възстановят през втората половина от 2013 година.