Coca-Cola Hellenic мести акциите си на Лондонската борса (видео)

Решението е съобразено с международния бизнес профил на компанията, коментира изпълнителният директор Димитрис Лоис пред Bloomberg Television.

29.04.2013 | 15:57
Coca-Cola Hellenic мести акциите си на Лондонската борса (видео)

Най-голямата публична компания на Атинската фондова борса Coca-Cola Hellenic Bottling премести по-голямата част от акциите си на фондовия пазар в Лондон.

Изпълнителният директор на компанията Димитрис Лоис коментира причините за решението и последствията от него пред Bloomberg Television.

Има ли символика в решението ви да преместите акциите на компанията от Атина в Лондон? Означава ли това, че по някакъв начин отхвърляте гръцкия си бекграунд?

Димитрис Лоис изпълнителен директор на Coca-Cola Hellenic Bottling: Абсолютно не! Решението ни да се присъединим към Лондонската фондова борса е съобразен с нашия международен бизнес профил, както и с профила на нашите инвеститори. Много сме щастливи да присъстваме на най-голямата и най-ликвидната борса в Европа. Това е и пазарът с най-силно глобално присъствие. В същото време имаме и паралелно листване на капиталовите пазари в Атина. То ще удовлетвори тези инвеститори, които искат да продължат да търгуват акциите на компанията в Гърция. Така че отговорът е - абсолютно не!

Тоест това не е опит да избегнете евентуални негативи в Гърция или да постигнете по-изгодни нива на кредитиране?

Димитрис Лоис: Със сигурност стъпката ще ни даде по-добър достъп, както до пазара на акции, така и до дълговия пазар. Това е една инициатива, която ще ни позволи да се придвижим напред и да си осигурим по-конкурентно финансиране. От друга страна, паралелното листване в Атина дава възможност на всички по-малки инвеститори, които бяха с нас през последните 22 години, да продължат да търгуват там.  

Има и други гръцки публични компании, които предпочетоха да се преместят на други пазари. Международните компании съкращават инвестициите си в страната. Това ще направи по-трудна задачата на правителството да стабилизира финансите, да прокара необходимите мерки и да съживи икономиката. На фона на напускащия бизнес. Вие все още поддържате мащабни операции в Гърция, но в същото време местите седалището си, сменяте борсата. Това не рисува особено оптимистична картина за Гърция, нали така?

Димитрис Лоис: Ами в интерес на истината ние не напускаме Гърция. Нека да гледаме в перспектива. Нашите производствени мощности, дистрибуторската ни мрежа - 98% от нуждите на гръцките потребители ние покриваме с производство в самата Гърция. Имаме корпоративен център в Гърция, който покрива и подпомага 28 други държави. В този смисъл на практика не напускаме Гърция.