Гърция прие закони за отпускането на близо 9 млрд. евро кредит (видео)

Новите текстове предвиждат реформа в държавния и частния сектор. Увеличават се работните часове на учителите.

29.04.2013 | 08:37
Гърция прие закони за отпускането на близо 9 млрд. евро кредит (видео)

Парламентът на Гърция прие широко дискутирания през последните дни законопроект, който е условие за отпускането на кредит от 8.8 млрд. евро от международните кредитори. 168 от общо 202-ма депутати подкрепиха пакета. Най-противоречивата точка в него включва съкращаването на 15 000 работни места в държавните структури до 2014. Така се слага край на практиката да се гарантират работните места на служителите до тяхното пенсиониране, която е причина за твърде раздутия бюрократичен апарат.

Според правителството, приетите законови промени ще са от полза за държавната администрация, която ще може да се освободи от недобросъвестните служители. Проектът включва и серия от мерки, засягащи всички категории граждани, както и клаузи за уволнения и за продължаване на крайно непопулярния данък върху собствеността на жилищата. Увеличават се работните часове на учителите. Ще бъде извършена и приватизация на държавни структури.

Приемането на законопроекта беше съпроводено от протести около сградата на парламента. Според активистите новият закон ще задълбочи проблема с безработицата в страната, която вече е достигнала безпрецедентни нива.

Законопроектът е четвъртият по ред пакет от мерки за икономии от 2010. насам, приет от гръцкото правителство. Управляващата коалиция показа стабилно мнозинство в парламента, което е сигнал за Тройката, че Гърция ще следва неотклонимо пътя на реформите. Очаква се още днес страната да получи 2.8 млрд. евро спасителни заеми.

На 13 май пък предстои среща на финансовите министри от еврозоната, на която трябва да бъдат одобрени други 6 млрд. евро.

Кипър също изпълнява реформите, договорени с Тройката. Най-голямата банка в страната Bank of Cyprus, обяви че е приключила преобразуването на част от депозитите над 100 000 евро в акции. По този начин част от депозитите бяха преобразувани в уставен капитал на банката. От сумата на влоговете, подлежащи на орязване, са изключени заемите и други кредитни задължения. В уставен капитал са преобразувани 37.5% от общите излишъци. Те са конвертирани в акции от клас "А" с номинална стойност едно евро и са определени като сума от първоначална вноска от депозитите. Временно са блокирани 22.5% от общия излишък от депозитите и в случай на пълно или частично преобразуване в акции от клас "А" сумите ще бъдат определяни като допълнителни вноски от депозитите.