Telenor придоби Globul и Germanos за 717 млн. евро

“Ние виждаме потенциал за разрастване на услугите на пазара, базирани върху преноса на данни и мобилния интернет”, заявиха от компанията.

27.04.2013 | 09:07
Telenor придоби Globul и Germanos за 717 млн. евро

Норвежката компания Telenor Group подписа споразумение с ОТЕ за придобиването на Globul за сумата от 717 млн. евро без приспадане на парични средства и задължения, съобщиха от компанията-купувач на официалния си уебсайт.

Globul е вторият по големина мобилен оператор в България с 4.5 милиона абоната и пазарен дял от 36%. Сделката включва и Germanos Bulgaria.

„Въз основа на нашия опит от успешната работа на Telenor в региона силно вярваме, че ще можем да създадем стойност на българския пазар. Като прибавим нашия мащаб и опит към способностите и познаването на пазара от страна на Globul, можем да предложим още по-добро качество и повече съвременни услуги на българските клиенти“, заяви Фредрик Баксаас, президент и главен изпълнителен директор на Telenor Group.

В Централна и Източна Европа Telenor Group вече присъства в Унгария, Сърбия и Черна гора. Компанията е лидер по приходи от пазара на мобилни комуникации в последните две страни.

Навлизането ни на българския пазар повишава възможността за трансгранично сътрудничество и нараснала ефективност, от което ще бъдат облагодетелствани както клиентите ни, физически и юридически лица, така и Telenor Group като цяло. Ние виждаме и потенциал за разрастване на услугите на пазара, базирани върху преноса на данни и мобилния интернет“, каза Кйел-Мортен Йонсен, изпълнителен вицепрезидент в компанията и директор за Европа.

През 2012 Globul и Germanos имат приходи от 378 милиона евро и печалба преди данъци, такси и амортизация на стойност 135 милиона евро.

Сделката се очаква да бъде завършена през третото тримесечие на 2013, след приключване на всички необходими процедури и одобрение от органите за защита на конкуренцията.

До този момент интерес към GSM оператора Globul имаше от страна на германския Deutsche Telecom, който вече държи 40% от капитала на Globul. Другият турски голям телеком оператор, Turkcell, също е даде заявки за покупка. Türk Telekom също направи оферта.

Причината, поради която OTE обяви за продажба Globul, е дългът от 1.8 млрд. евро, който е в процес на преструктуриране.