Пламен Орешарски: Идеята за плоския данък трябва да бъде ревизирана (видео)

Спорно е, че поставянето на измервателни уреди в данъчните складове повишава събираемостта, твърди финансистът.

26.04.2013 | 08:42
Пламен Орешарски: Идеята за плоския данък трябва да бъде ревизирана (видео)

Време е да се преразгледа функцията на плоския данък, от гледна точка на изключително ниската реална платежоспособност на минималните доходи, заяви в студиото на Денят ON AIR финансистът Пламен Орешарски.“ 310 лева остават далеч под всякакви стандарти за издръжка на живот.  В този смисъл, е очевидно, че или трябва да бъде повишена минималната работна заплата, или да се направят някакви облекчения. Може би по-приемливо е  да се освободи минималната работна заплата от налог, отколкото да се отнема конкурентоспособност от бизнеса“, обясни експертът.

„Това е инструмент, който трябва да се преразглежда, защото едно е да имаш плосък данък по време на икономически растеж, съвсем друго е при стагнация“, каза още бившият финансов министър.

Относно казуса с „Лукойл“ и поставянето на измервателни уреди, съгласно Наредба 3, Орешарски обясни, че не е оптимист и не смята, че подобни мерки биха повишили събираемостта на приходите от акцизи върху горивата.  

Силните мерки на фискална консолидация, най-вече по настояване на германския канцлер, пренатегнаха пружината  и заради това доста страни от южната периферия забавят своя икономически ръст, което заплашва както еврозоната, така и останалите страни, каза още финансистът. Според не го е необходимо да се коментира темпото на фискална консолидация, а не толкова нейният смисъл и ползи.

Вижте целия разговор във видео файла.