Планираните цигарени стандарти ще увеличат пушачите и контрабандата

Очаква се в ЕС контрабандата да достигне 55%. Приходите от цигари са сто милиарда годишно.

25.04.2013 | 15:18
Планираните цигарени стандарти ще увеличат пушачите и контрабандата

Планираните забрани от ЕК и въвеждането на нови стандарти в тютюнопроизводството биха довели до увеличение на пушачите и по-голяма контрабанда, сочи доклад на Roland Berger Strategy Consultants. Целта на промените всъщност е да се намали тютюнопушенето.

Според изследването обаче ще пострада цялата европейска икономика, не само тютюневият сектор.

Приходите от продажбите на цигари сега възлизат на около сто милиарда евро. Ако тютюневият пазар се свие, тези пари ще трябва да се наваксат с орязване на разходи и повишаване на данъци в други сфери. Освен това незаконната търговия в общността би нараснала с до 55%, а сега черният пазар струва на страните над 12 милиарда евро.

Проучването показва, че от страните в ЕС България ще претърпи най-сериозни загуби от промените – загуба на до 29 хиляди работници в сферата, а хазната ще се лиши с до 470 хиляди лева годишно заради незаконната търговия с цигари, която може да нарасне от 45% до 100%.

В Полша негативите ще са загуба на 50 хиляди работни места и до 780 милиона евро данъчни приходи, а в Гърция е възможно да спаднат с 220 милиона евро.

ЕК прие евродиректива в края на 2012, с която новите правила предвиждат допълнителни ограничения за описанието на продуктите и възможността за разграничаване на търговските марки, уеднаквяване на опаковките, забрана за продажба на тънки цигари и ментолови тютюневи изделия.