„Умните електромери” да се платят с европейски пари, предложи ДКЕВР

EVN и Energo-Pro са готови да осигурят сами новите устройства. ЧЕЗ ще повиши цената.

23.04.2013 | 16:11
„Умните електромери” да се платят с европейски пари, предложи ДКЕВР

Въвеждането в експлоатация на така наречените „умни електромери” трябва да стане с европейски средства, смята Евгения Харитонова, председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

До 2020 най-малко 80% от измервателните устройства в страната трябва да отчитат потреблението дистанционно и в определен момент, което е много скъпо. Това гласи евродирективата, заради която Харитонова смята, че ще трябва помощ от ЕС.

По думите й трябва да се следва принципа, че инвестициите се изплащат, а не се плащат – парите за технологията трябва да се изплатят от икономиите и ползите, а не с повишението на сметките за ток.

Потребителите не трябва да плащат повече за електроенергия, а ДКЕВР може да задължи трите електроразпределителни дружества да потърсят сами финансиране за изграждане на новите мрежи.

ЧЕЗ ще приеме за нецелесъобразно задължителното въвеждане на новите електромери и ще се покачи мрежовата цена, с което ще натоварят крайния потребител. EVN е обявила, че имат готовност до 2020 да осигури 100% от потребителите си с „умните устройства”, Energo-Pro също ще въведе  в експлоатация нови системи, ако бъде задължена.

Въвеждането на новите уреди беше обявено от бившия енергиен министър Делян Добрев като дългосрочно решение на проблемите с отчитането на електроенергия.