Супермаркетите – големите победители в Азия (видео)

Променя ли се културата на пазаруване на потребителите, анализ на Дейвид Инглес, Bloomberg.

23.04.2013 | 08:36
Супермаркетите – големите победители в Азия (видео)

Едни от големите победители през последните 15 години, тук в Азия, бяха супермаркетите. С увеличаването на личните доходи, хората промениха начина, по който пазаруват и местата където пазаруват. За разлика от традиционните пазари, например за плодове и зеленчуци, те отиват в супермаркета или в магазина за хранителни стоки. Нека погледнем статистиката за това къде действително пазаруват хората в Азия (например Индонезия, Тайланд, Филипините, дори и изоставащите от тренда Виетнам, Индия).

Наистина се наблюдава промяна в културата на пазаруване и доближаване до тази в развитите държави като Австралия и Южна Корея - от традиционните открити пазари към супермаркетите, и въобще към продуктите с по-висока добавена стойност. Нека отправим поглед към най-големия пазар - Китай. Защото с миграцията към по-големите градове, дори със създаването на такива големи градове, се променят и предпочитанията на китайците къде да пазаруват.

В Китай се увеличава се броят на едночленните семейства, на работещите жени, хората започват да сключват брак по-късно. Когато това се случи в Япония например, супермаркетите през 70-те и 80-те години на миналия век станаха по-популярни. Това е, което твърдят и някои от големите имена в сектора. Японската "Фемили Март" например планира да отвори 8000 магазина в Китай до 2020 година. Британската Tesco също има планове да отвори около 12 магазина през 2013, но в същото време ще затвори 5 губещи обекта. Те обаче имат известни проблеми с предлагането, като цяло демонстрират по-голяма предпазливост. Друга особеност в Китай е това, че търговската индустрия е силно фрагментирана. Във Великобритания например пазарният дял на 5-те най-големи търговски вериги е близо 60%, докато в Китай 5-те най-големи играча държат едва 7% от пазара. Това означава, че има много играчи, налице е по-голяма конкуренция. Възможно е тепърва да очакваме евентуална вълна на консолидация.

И последно, съвсем набързо, искам да споменем влиянието на доходите и как техния ръст се отразява на търговията. Заплатите съставят най-големия дял от разходите на търговските вериги, разбира се след цената на самите продукти. Очевидно това подпомага потреблението, но също така в краткосрочен план "изяжда" част от печалбите. Някои от големите играчи в Китай, например „Карфур“, вече усетиха този ефект. Защото въпреки нарастването на пазарния им дял, нормите на печалба намаляват заради по-високите заплати. С две думи - потребителската култура в Китай се променя, вътрешното търсене нараства. Не навсякъде разбира се, и не във всички сектори. Все пак - независимо дали става въпрос за избор на магазин, или избор на акции, в които да инвестирате - трябва да се действа внимателно. Това е Global Outlook, аз съм Дейвид Инглес от Хонконг.