Финансовият министър: Ще заличим дефицита чак през 2017

Икономиката се стимулира със структурни промени, а не просто с харчене на пари, твърди Калин Христов.

21.04.2013 | 18:55
Финансовият министър: Ще заличим дефицита чак през 2017

Простото харчене на пари не може да стимулира икономиката, необходими са структурни промени, коментира финансовият министър Калин Христов в интервю за Българската телеграфна агенция. Той прогнозира 1% ръст на българския БВП тази година и напомни, че бавното възстановяване от кризата се наблюдава в цяла Европа, не само у нас.

"В дискусията за дефицитите има едно голямо неразбиране... Някои смятат, че харченето на средства е достатъчно да стимулира икономиката... Но само структурните реформи водят до растеж. Харченето на пари води до временно раздуване на икономиката, което свършва в мига, в който пазарите спрат да финансират дефицитите. И тогава икономиката се свива драстично", отбеляза Христов. Според него тъкмо такава ситуация наблюдаваме в момента в Гърция, Кипър и Испания.

Актуализираните прогнози на финансовото министерство сочат 1% ръст тази година, 1.8% - догодина, и 2.9% - пред 2015. От догодина се очаква най-после ръстът на безработицата да бъде заменен от нарастване на заетостта. Инфлацията за тази година според очакванията на ведомството ще е 1.8 на сто, а догодина ще се увеличи до 2.7 на сто, добавя Калин Христов. Чак през 2017 година страната ще може да заличи изцяло дефицита и да постигне балансиран бюджет, смята министърът на финансите.