Кабинетът прави конкурс за нов шеф на АЕЦ "Козлодуй" (видео)

Чистката в държавните компании няма да е само в енергийния сектор, уточни министър Василев.

19.04.2013 | 17:17
Кабинетът прави конкурс за нов шеф на АЕЦ

Ще се проведе конкурс за нов изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”, обеща Асен Василев, министър на икономиката и енергетиката. Засега постът се заема от бившия депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Василев обяви, че от събота, 20 април, ще бъде пуснат в експлоатация пети блок на централата. Ръководството обаче трябва да помисли дали решението е разумно заради предстоящия ремонт и намалелите в последните седмици потребности от електроенергия, обясни Сергей Цочев, директор на Агенцията по ядрено регулиране.

Цочев поясни, че инцидентът в пети блок от началото на седмицата не се дължи на технически проблем, нито на неправилна експлоатация, затова персоналът няма да бъде глобяван. В понеделник стана ясно, че блокът е спрян заради теч в охладителната система, като аварията беше извън реактора.

Междувременно стана ясно, че 23 души от 11 държавни дружества ще бъдат сменени. Промяната няма да засегне само енергийните дружества, ще бъдат сменени управленските бордове и в други държавни компании, а новите бордове ще изберат и нови изпълнителни директори, уточни министър Василев.