Няма основания за отнемане на лиценза на терминала "Росенец"

Все още не е изтекъл срокът за монтиране на измервателните уреди, обясниха от Агенция „Митници“.

19.04.2013 | 15:31
Няма основания за отнемане на лиценза на терминала

Няма основание за отнемане на лиценза на петролния терминал "Росенец" към нефтопрароботвателното предприятие "Лукойл Нефтохим"преди втори юни, когато изтича крайният срок за монтиране на измервателни уреди на всички устройства на терминала.

Ако монтирането се получи в срок, няма основания да се отнема лицензът, казаха от агенция "Митници" пред БНР.

Повод за коментара бе съобщението от агенцията от четвъртък, че четирима митничари са уличени в разпломбиране на измервателни уреди на терминала, което означава, че не може да се води точен отчет на влизащите и излизащите количества горива от терминала.

Срещу четиримата митничари са заведени дисциплинарни производства.

През 2011 дружеството остана без лиценз, тъй като не беше ясно колко горива се съхраняват в данъчния склад "Нефтохим". Въпреки споровете, които стигнаха и до съд, "Лукойл" и митниците се разбраха, че уреди за измерване ще бъдат монтирани и бе сложен нов срок, в който това да се извърши.

В момента със самия завод "Нефтохим" проблем няма, подчертаха от митниците.

Няма да има и с "Росенец", ако складът изпълни изискванията и до първи юни всички измервателни уреди за гориво в нефтопристанище "Росенец" бъдат пломбирани и подават точна информация до НАП и до митниците, подчертаха служителите на Ваньо Танов.