Дянков: Повече държавни пари не водят до икономически ръст

Европа се нуждае от откровена дискусия за конкурентоспособността, пише в статия за Wall Street Journal бившият вицепремиер.

18.04.2013 | 08:57
Дянков: Повече държавни пари не водят до икономически ръст

Европа се нуждае от по-умен дебат за мерките за икономии, твърди бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков в статия, публикувана в американския вестник Wall Street Journal.

Дянков припомня, че мерките за икономии са обвинявани за всички беди на Европа едва ли не от всички - от президентите на САЩ и Франция Барак Обама и Франсоа Оланд през бюрократите от МВФ и ЕС до стачкуващите работници навсякъде на континента.

"Повече държавни пари, казват те, означават по-висок (икономически) растеж и по-добри изгледи за работа", отбелязва той и подчертава, че "доказателствата сочат точно обратното". "Икономиките от ЕС, които регистрират най-висок растеж през последните три години - Германия, Латвия, Литва, Полша и Швеция - всички те приемат мерките за икономии сериозно. Прогнозите на ЕК от зимата на 2013 показват сходна тенденция. Петте най-бързо растящи икономики в Европа е прогнозирано да бъдат България, Естония, Латвия, Литва и Румъния - всички те фискални ястреби", пише Дянков.

Бившият финансов министър посочва, че докато той е заемал поста, България е съкратила държавните разходи и е повишила пенсионната възраст - мерки, които са свели бюджетния дефицит до под 1% от БВП миналата година - но въпреки това националната икономика е едва една от четирите в Европа, които са регистрирали растеж 12 поредни тримесечия.

"Мнозина анализатори казват, че правителството на Бойко Борисов е паднало заради мерките за икономии. Истинската причина обаче е това, че ние не успяхме да реформираме сектори като енергетиката и здравеопазването и да наложим мерките за икономии и в тях", пише Симеон Дянков.

Бившият финансов министър подчертава, че "Европа се нуждае от мерки за икономии. В противен случай", обяснява той, "неефективността в определени сектори се запазва. Освен това големите държавни разходи откриват повече възможности за корупция."

"Европа се нуждае и от откровена дискусия за конкурентоспособността", призовава Симеон Дянков. Той се аргументира, че "най-голямата слабост на континента е, че много страни произвеждат и изнасят прекалено малко и на прекалено висока цена".