Инвеститорите изчакват формиране на стабилно правителство у нас (видео)

Икономическите показатели на България дават основание за бъдещи надежди за ръст на капиталовия пазар.

17.04.2013 | 17:49
Инвеститорите изчакват формиране на стабилно правителство у нас (видео)

Инвеститорите в момента са в режим на изчакване и няма да предприемат сериозни стъпки в България, докато не бъде избрано и съставено стабилно правителство. Въпреки това, има достатъчно основания, че в следващите няколко години ще има ръст на българския капиталов пазар. Това бяха част от изводите на участниците в първата по рода си конференция за успешно управление на рискове в несигурна среда, която се проведе в столицата днес. Организатори на събитието бяха „Кофас България“, а телевизия Bulgaria ON AIR-медиен партньор.

По много икономически показатели в момента България се представя по-добре от други държави в региона. Например нивото на публичен дълг спрямо брутния вътрешен продукт е под 20%. За сравнение-в Сърбия и Хърватия този показател е около 60 на сто, подчерта по време на дискусията Филип Шатиню от Регионалната икономическа служба на френското посолство у нас. Според него служебният кабинет на Марин Райков работи ефективно, но докато страната ни няма стабилно правителство, бизнесът ще замрази инвестиционните си планове.

Председателят на управителния съвет на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян пък заяви, че инвестициите ще се върнат, когато се решат проблемите в съдебната система.

Според Георги Ангелов от „Отворено общество“ европейските лидери са допуснали грешка в опита си да решат проблемите на различните страни с унифицирана формула. Икономистът допълни, че кризата е извела на преден план истинските проблеми на страната ни- а именно енергетиката, пазара на труда, неподготвените кадри и влошената бизнес среда.

По методологията на „Кофас“ за оценка на управлението на риска България запазва рейтинг „В“.  Сред положителните страни на икономиката ни са ниският дълг, стабилната макроикономическа политика, консолидираният банков сектор, стабилната валута и ниските разходи за труд. Слабите страни са високото ниво на брутния външен дълг, недостатъчните правителствени реформи и други.