Кризата с тока може да се задълбочи по Великден

Очаква се в периода 1-6 май да бъдат отчетени най-ниските товари по мрежата за цялата година.

15.04.2013 | 08:45
Кризата с тока може да се задълбочи по Великден

Кризата с потреблението на тока може да се задълбочи за Великден заради шестте почивни дни, показват прогнозни данни на Електроенергийния системен оператор. Очаква се в периода 1-6 май да бъдат отчетени най-ниските товари по мрежата за цялата 2013 – под 3000 мегавата. Причината е, че много от домакинствата и предприятията са в почивка.

Временно решение на проблема със свръхпроизводството на ток, според енергийните експерти, е изключването за планов ремонт на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй", което ще разтовари мрежата с 1000 мегавата. След пускането в края на май обаче проблемите ще се появят отново.

С настъпването на летните месеци се увеличава и производствената мощност на инсталираните соларни паркове. Произведената от тях енергия по закон се изкупува от Националната електрическа компания. Така че екипът около ресорния министър Асен Василев има време до началото на юни да предприеме спешни мерки, които да предотвратят излизане на енергийната система от строй. Като за начало министътът нареди по няколко часа да се изключват зелените мощности. Последното спиране бе в неделя.