Владислав Горанов: 5 млрд. лева са нужни за следващия мандат

За справяне с безработицата могат да бъдат ползвани единствено европейските програми, твърди бившият заместник-министър на финансите.

13.04.2013 | 16:30
Владислав Горанов: 5 млрд. лева са нужни за следващия мандат

Около 5 млрд. лева ще бъдат необходими за следващите четири години за покриване на бюджетни дефицити и за рефинансиране на стар дълг, коментира бившият заместник-министър на финансите в кабинета "Борисов" Владислав Горанов.

Пред Дарик радио той обясни, че заеми ще бъдат взимани, но не за повишаването на доходи, каквито идеи се появиха преди месец, а за покриване на бюджетния дефицит.

Горанов посочи, че на този етап нищо не налага промяна на параметрите на валутния борд или неговото премахване. Няма причина и за данъчни изменения.

Според финансиста ДДС не може да случи за провеждане на социални политики, защото той е сред основните приходи в бюджета и всяко намаление ще доведе до свиване на публичните разходи. 

За справяне с безработицата, посочи Горанов, единствено могат да бъдат ползвани европейските програми. Според него повишаването на заетостта и икономическият ръст са в основата на повишаването на доходите на хората. 

Той допълни, че европейските средства ще бъдат инвестирани основно в земеделието, както и в социалната и инженерната инфраструктура.