Акционери и вложители ще плащат за фалирали банки?

Едва след като се изчерпят средствата от тези източници, да се прибягва до пари от националните спасителни фондове, предлага еврокомисар.

13.04.2013 | 16:12
Акционери и вложители ще плащат за фалирали банки?

Богатите вложители ще трябва да плащат при фалит на банките, ако бъде прието предложение на еврокомисаря за вътрешния пазар Мишел Барние. Възможно е това да стане още от 2015, предадоха световните агенции.

„Първо ще плащат акционерите в банката, а след това останалите капиталовложители. Ако това не е достатъчно, в спасяването на институцията ще бъдат въвлечени и вложителите с депозити от над 100 000 евро. Чак след това идва ред на средствата от бъдещите национални фондове за банките", обясни Барние в интервю за германско издание. Едва след като се изчерпят средствата от тези източници, ще се прибягва до пари от европейския спасителен фонд, категоричен е еврокомисарят.

Барние ще представи проекта си през юни. Той вече е запознал с него 27-те финансови министри от Европейския съюз, които се срещнаха в петък в Дъблин. Комисарят настоява предложението да бъде прието максимално бързо и да влезе в сила най-късно през 2015.