Съветници предложиха закриване на БЕХ (видео)

Структурата вече е изчерпана, нужни са реформи във въгледобива, смятат от обществения съвет към икономическия министър.

12.04.2013 | 16:00
Съветници предложиха закриване на БЕХ (видео)

(Обновена в 17:16)

Преразглеждане на договорите с частните топлоцентрали „Марица Изток“ 1 и 3 и закриване на Българския енергиен холдинг, поискаха днес по време на заседание представители на обществения съвет към икономическия министър Асен Василев. Структурата, според експертите, вече се е изчерпала.

Три централи работят на едно и също място в Маришкия басейн по една технология и суровини, а цената им варира от 61 до 130 лева за мегават, отбелязаха синдикатите.

Сред обсъдените теми бе кризата във въгледобива. Според КТ "Подкрепа, при фалит на сектора е застрашен гръбнакът на цялата енергетика. "Реформата за минната индустрия трябва да бъде правена много внимателно, защото в противен случай може да се окажем пред режим на тока след свръхпроизводството в момента", опасява се Владимир Топалов от синдиката.

Мините планират поскъпване на въглищата, съобщи по-рано днес председателят на енергийния регулатор Евгения Харитонова. Ако министърът разреши искането, неминуемо ще се стигне до поскъпване на тока, защото цената на въглищата участва във формирането на битовите сметки. "Нека да не се спекулира с тази тема, все още е твърде рано да се каже дали ще има корекция на цената от юли", призова експертът.