НЕК e ощетена с 36 млн. лева по проекта за АЕЦ "Белене" (видео)

Дружеството е сключило неизгодна сделка с BNP Paribas, показва финансова проверка.

10.04.2013 | 11:51
НЕК e ощетена с 36 млн. лева по проекта за АЕЦ

Националната електрическа компания е ощетена с 36 млн. лева след сключен неизгоден договор по проекта "Белене", показва приключила проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция .

Преди година същата агенция при друга проверка засече, че електрическата компания към 31 март 2012 не е сключила договор с "Атомстройекспорт" за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на двата блокa във втората атомна централа.

Въпреки че строежът бе спрян от правителството на ГЕРБ, отпуснатият кредит от френската банка BNP Pariba за 250 млн. евро все още не е изцяло погасен, крайният срок изтича през май. Наскоро от Българския енергиен холдинг обявиха, че смятат да теглят нов заем, за да го погасят.

Освен в НЕК, инспекторите са проверили и електроразпределителното дружество в Западна България – ЧЕЗ.  В доклад е посочено, че чешката компания, която заведе иск срещу страната в Брюксел, не е провела 9 процедури за обществени поръчки  на стойност 507 269 лева.

На интернет страницата на агенцията (adfi.minfin.bg) в рубрика "Финансови инспекции", са публикувани резултатите от 126 проверки, приключили през първото тримесечие на 2013.