Брюксел започва проверки в енергетиката от другата седмица

Експертите пристигат по искане на премиера, за да препоръчат мерки по най-наболелите проблеми.

09.04.2013 | 15:53
Брюксел започва проверки в енергетиката от другата седмица

От следващата седмица експерти на Европейската комисия пристигат в страната и започват проверка в областта на енергетиката. Мисията на специалистите от главна дирекция „Енергетика“ бе договорена по време на посещение на премиера Марин Райков в Брюксел.

По време на работни срещи и дискусии ще бъдат набелязани мерки за решаване на наболелите проблеми в сферата на газовия и енергийния пазар, начините за ценообразуване, по-бързото уеднаквяване на българското с европейското законодателство.

През януари в доклад на Брюксел бе отчетено, че страната се бави с окончателното разделяне на Националната електрическа компания от Електроенергийния системен оператор, както и че законодателството пречи на повече частни компании да навлязат на пазарите.

В отговор на критиките, бившият енергиен министър Делян Добрев нареди да започне изготвяне на промени в Закона за енергетиката, за да не се стига до налагане на глоби. Вчера новоназначеният шеф на ДКЕВР отчете, че текстовете са готови и предстои да бъдат публикувани в Държавен вестник.