От май правителството ще връща ДДС на изрядните фирми до 10 дни

Приходите от акциза на горивата са паднали заради протестите, твърди финансовият министър Калин Христов.

04.04.2013 | 09:45
От май правителството ще връща ДДС на изрядните фирми до 10 дни

Служебното правителство ще започне да въвежда "златен стандарт" през май, съобщи финансовият министър Калин Христов. Той предвижда държавата да връща на изрядните фирми ДДС до 10 дни. Въвеждането на "златен стандарт" е една от задачите, които обеща да изпълни служебният кабинет.

"Първоначално ще започнем с определен брой фирми, които изпълняват критериите, а постепенно ще се увеличава този кръг", заяви финансовият министър пред Нова телевизия. Сред изискванията са компаниите „исторически“ да са били на печалба, както и да нямат нарушения, каза Христов.

Според него служебният кабинет е съкратил издръжката на министерствата, но без да създава пречка за тяхното нормално съществуване и риск за общото изпълнение на държавния бюджет.

"Никога не е било анонсирано, че ще бъдат подпомогнати всички майки, защото това е социално подпомагане... Ние никога не сме анонсирали, че ще бъдат подпомогнати всички, дали сме послание, че в рамките на бюджета ще се помогне на най-уязвимите, а не просто механично раздаване на глава. Бюджетът няма такава гъвкавост и не е това целта", обясни Христов по повод недоволството на родителите заради подоходния критерий в социалното подпомагане.

Няма риск от неизпълнение на бюджета. Данните към края на февруари показват ръст на приходите от 4.4% спрямо същия период на миналата година, каза Калин Христов. Той обаче не коментира, че в същото време разходите са нараснали с над 16% спрямо същия период.

Има намаление на приходите от корпоративния данък, но това се дължи заради изтеглените във времето срокове за внасянето му, каза финансовият министър. Той отчете, че при приходите от ДДС има ръст от 23%.

Единственият по-значителен спад в приходната част на бюджета е от акциза от горивата. Това обаче се дължи на намаления внос заради несигурността и протестите, коментира Калин Христов. Според него предварителните данни за март показват, че това изоставане вече се наваксва.