Финансовият министър на Кипър подаде оставка

Клиентите на британския клон на кипърската Laiki няма да плащат данък върху спестяванията.

02.04.2013 | 16:23
Финансовият министър на Кипър подаде оставка

Министърът на финансите на Кипър Михалис Сарис е подал оставка, съобщи AFP. По информация на местните медиите на стола му ще седне министърът на труда и социалното осигуряване Харис Георгиадис.

Също днес стана ясно, че властите са намалили ограниченията върху финансовите транзакции в страната.

Максималният размер на операциите, за които няма да е необходимо одобрение на Централната банка, вече е 25 хиляди евро. Досега тази сума беше 5 хиляди евро.

Клиентите на британския клон на закъсалата кипърска банка Laiki ще избегнат плащането на лихва по депозитите си, съобщи BBC. Това означава, че около 85 хиляди лири автоматично ще бъдат защитени от британската схема за компенсации като бъдат прехвърлени към Централната банка на Кипър във Великобритания.

Клиентите на Laiki в Кипър ще загубят много повече от цитираната сума след сключеното споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд, според което клиенти с над 100 хиляди евро в сметките си ще се наложи да платят лихва върху около 60% от останалия депозит над тази сума. В същото време около 15 хиляди клиенти на британския клон на Laiki  ще запазят непокътнати около 270 милиона паунда в сметките си.