Кипър въвежда икономии за 351 млн. евро (видео)

Заплатите ще бъдат намалени, а ДДС и корпоративният данък – вдигнати.

02.04.2013 | 08:31
Кипър въвежда икономии за 351 млн. евро (видео)

Кипър въвежда мерки за икономии на стойност 351 милиона евро, пише местния вестник "Филелефтерос" като се позовава на данни от сключения преди седмица  договор с тройката кредитори - Европейски съюз, ЕЦБ и МВФ.

Сред мерките, предвидени в споразумението  за отпускане на 10 млрд. евро спасителна помощ, е повишаване на корпоративния данък от 10% на 12.5%, на ДДС от 17 на 18%, съкращение на държавни служители, намаляване на заплатите и пенсиите, увеличаване на акцизите за алкохол и тютюневи изделия.

Правителството ще поиска повече време, за да изпълни условията. Много анализатори обаче са на мнение, че мерките ще влошат допълнително състоянието на кипърската икономика.

Хуманитарни организации също се включиха в спасяването на страната като организираха благотворителен концерт в Никозия. Събитието събра близо 50 кипърски и гръцки музиканти, а десетки хиляди донесоха продукти за най-бедните.

Междувременно в Кипър започват проверки за финансови злоупотреби. От днес специална комисия ще се занимае със сигнали за финансови машинации, в които са замесени високопоставени кипърски представители.

От вчера Кипър засили контрола по границите, за да предотврати изнасянето на големи суми в брой. Граничарите проверяват куфарите и личните вещи на напускащите острова.

Според високопоставен представител на еврозоната в момента се забелязва подозрително движение на капитали от Кипър.

Според митническите власти пътниците могат да изнесат свободно от Кипър най-много 2000 евро в брой, а до 10 000 евро се налага глоба от 50 до 200 евро. Ако някой се опита да изнесе над 10 000 евро без специално разрешително от Централната банка, сумата ще бъде конфискувана, а нарушителят може да бъде задържан до три денонощия, докато се изясни произходът на парите.

Кипърските медии вече разкриха, че роднини на президента Никос Анастасиадис са изтеглили десетки милиони евро от банка ЛаИки, няколко дни преди Еврогрупата да предложи еднократния налог върху влоговете. По-рано бяха направени и разкрития за частично опрощаване на кредити на фирми на лица, близки до правителството.

Междувременно Русия обяви, че няма да компенсира загубите, които руски граждани са претъпрели в резултат на кипърската финансова криза. Според новите мерки за контрол на капиталите, клиентите на двете най-големи банки на острова с депозити над 100 000 евро може да загубят до 60%от влоговете си. Смята се, че руснаци държат милиарди евро в кипърски банки.