Общините са против незабавно разплащане на натрупаните задължения

Сдружението на общините определя решението на финансовия министър като "непремерен ход".

01.04.2013 | 11:50
Общините са против незабавно разплащане на натрупаните задължения

Общините се обявиха против искането на финансовия министър Калин Христов за незабавно разплащане на натрупаните задължения. "Проблемите са много по-дълбоки и това е един непремерен ход на финансовия министър", каза в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR заместник-председателят на сдружението на общините Емил Савов. Данните на сдружението показвали, че през миналата година за първи път се обръща тенденцията в ръст на просрочените задължения.

През 2011 генерираните задължения на 175 общини са 200 млн. лева, докато в края на миналата година са намалели с 30 млн. Същевременно и броят на общините е намален на 153, отчете Савов.

Правителствата на България и Румъния са единствените в общноста, които не направиха нищо за подпомагане на общините в условията на криза и въпреки това е регистриран спад на задълженията, отбелязва сдружението.

Едно от предизвикателствата пред местните власти, според Савов, е да разпределят 6.7 млрд. лева по европроекти до приключването на този програмен период. Общините щели да изпитат трудности, защото трябвало да участват със съфинансиране във всеки един проект. В момента държавата допринася с 15% към европроектите. Тези проблеми отново ще бъдат поставени пред финансовия министър, когато се обсъжда бюджета на общините. Другото основно нещо, което ще бъде поискано от сдружението е децентрализацията на общините.