Кипър ще продаде филиалите на всички свои банки в чужбина

Първо врати затварят клоновете в Русия, Украйна, Румъния и Сърбия.

31.03.2013 | 14:34
Кипър ще продаде филиалите на всички свои банки в чужбина

Кипър постепенно ще продаде всички задгранични филиали на своите банки, съобщи кипърският министър на финансите Михалис Сарис. На първо време това ще са банкови филиали в Русия, Украйна, Румъния, Сърбия и в още няколко страни.

Според Сарис в бъдеще Кипър ще се ориентира към нови пазари като Китай и арабските страни.

Министърът потвърди също, че вложителите Bank of Cyprus с депозити над 100 000 евро ще получат акции на банката за 37.5% от размера на вложенията, а останалата част няма да им бъде изплатена.

Междувременно вицеканцлерът и министър на икономиката на германия Филип Рьослер коментира, че моделът за спасяване на икономиката на Кипър, който предвижда т.нар. данък върху депозитите, не е приложим в други страни от еврозоната. На островната държава нямало алтернатива за структурните реформи, насочени към излизане от кризата.

С изказването си финансистът, както и много други германски политици, се дистанцира от председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, според когото планът за преструктуриране на кипърските банки, който носи финансови загуби за вложителите, може да се превърне в някакъв образец за спасяването на проблемни банки на други страни от еврозоната, коментира Reuters.