Нова визова програма ще изпраща годишно по 75 000 специалисти в САЩ

Ако Сенатът одобри предложението на работодатели и синдикати, нелегални имигранти, които са с такъв статут от 13 години ще получават гражданство.

31.03.2013 | 09:52
Нова визова програма ще изпраща годишно по 75 000 специалисти в САЩ

Американските компании в близко бъдеще ще могат да получат възможност да привличат допълнителна работна сила, предвижда споразумение, постигнато от водещи бизнес структури на САЩ.

Според източници на Washington Post става дума за нова визова програма, одобрена от ръководителите на Американската търговска палата и едно от най-големите профсъюзни обединения.

През първата година от действието си програмата предвижда предоставяне на разрешителни за работа в САЩ за 20 000 души. Предполага се, че към 2020 тази бройка ще се увеличи до 75 000 годишно. Те ще се издават не само на висококвалифицирани специалисти, но и на неквалифицирани работници.

Документът предвижда и предоставяне на американско гражданство на нелегални имигранти, които са с такъв статут повече от 13 години, увеличаване на броя на работните визи за специалисти с висока квалификация, както и ликвидиране на някои категории от така наречените семейни визи, позволяващи на роднини на граждани на САЩ да претендират за американски паспорт.

Очаква се скоро споразумението да бъде внесено за обсъждане в Сената.