Кипър губи популярността си на офшорна зона (видео)

Данъкът върху депозитите над 100 хиляди евро ще дистанцира инвеститорите, според анализатори.

29.03.2013 | 17:27
Кипър губи популярността си на офшорна зона (видео)

Банковата криза в Кипър и условията по спасителната програма за страната отблъскват все повече вложители от средиземноморския остров, който доскоро беше примамлива офшорна дестинация.

Страните, които имат славата на данъчен рай, са предпочитани, заради поддържаната банкова тайна. Сключеното споразумение с международните кредитори за облагане на депозитите над 100 хиляди евро с допълнителен данък, ще намали популярността на Кипър сред предпочитащите конфиденциалност вложители, коментират анализатори.

Днес банките в Кипър вече работят на нормален график. В четвъртък институциите отвориха врати за първи път от близо две седмици. Веднага бяха въведени и ограничения, като 300 евро дневен лимит на изтегляне на пари в брой, забрана за осребряване на чекове и таван от 1000 евро за средствата, които пътуващите в чужбина могат да вземат със себе си. Външният министър на страната поясни, че ограниченията за теглене на пари в брой, преводите и движението на средства във и от Кипър може да останат около месец.

Вижте репортаж по темата от видео файла.