Оланд: Политиката на строги икономии заплашва валутния съюз

Френският президент предлага "супер данъкът" да бъде плащан от компаниите, които дават заплати над един милион евро годишно.

29.03.2013 | 12:35
Оланд: Политиката на строги икономии заплашва валутния съюз

Политиката на строги икономии в страните от еврозоната може да доведе до разпадане на валутния съюз, предупреди  френският президент Франсоа Оланд.

"Мой дълг днес е да кажа на европейските ръководители, че безкрайното продължаване на политиката на строги икономии може да доведе не до намаляване на дефицита, а до формиране на непопулярни правителства, които в определен момент ще се превърнат в лесна жертва на популисти", каза Оланд в интервю за обществената телевизия France 2 и посочи като примери Италия и Гърция.

Той обяви още и промяна в отхвърления от Конституционния съд на страната негов план, който предвиждаше 75-процентова данъчна ставка за доходи от над 1 милион евро. Новата идея на Оланд е "супер данъкът" да бъде плащан от компаниите, които дават заплати над един милион евро годишно. Според него прехвърлянето на данъка върху компаниите би било начин, чрез който най-заможните французи да бъдат накарани да помогнат за преодоляване на кризата.

Предложеният данък все пак трябва да получи одобрение от парламента, посочва АП.

Френският лидер обеща, че въпреки усилията, които полага да намали бюджетния дефицит в обстановка на икономическа стагнация, на домакинствата през тази и следващата година няма да бъдат налагани нови данъци и няма да има данъчни увеличения за тях.