Турция зачеркна италианската ENI заради спор с Кипър

Решението поставя под въпрос строежа на петролопроводa "Самсун-Джейхан".

27.03.2013 | 13:03
Турция зачеркна италианската ENI заради спор с Кипър

Турция прекъсва съвместните проекти с италианския енергиен гигант ENI, съобщи днес Анадолската агенция. Властите в южната съседка са обяснили, че не са съгласни компанията да работи едновременно с Анкара и да разработва проекти за добив на петрол и газ в Кипър.

В основата на крайната мярка стои старо решение на турското правителство да не поддържа отношения с Република Кипър, а само със Севернокипърската турска република, където от 1974 се намира военен корпус .

Въпреки недоволството на Анкара, през есента на 2011 започна проучване на залежи в шелфа, разделящ острова на гръцка и турска част. Не се забави предупреждението на премиера Реджеп Тайп Ердоган, че ще направи всичко възможно да не се реализира проучването.

Днешното решение на Турция поставя под съмнение изграждането на петролопровода "Самсун-Джейхан", по който ще се доставя руски и казахски петрол до бреговете на Средиземно море. Освен ENI и турската компания Calik (Чалик), в проекта участват още руските "Роснефт" и "Транснефт". Изграждането на на 550-километровата тръба се изчислява на стойност близо 3 милиарда долара.